Wie zijn wij?

In het najaar van het jaar 2008 zijn een aantal Enternaren bij elkaar gekomen om eens te kijken of ook in Enter het eeuwenoude gebruik van het midwinterhoornblazen in ere kon worden hersteld.

Nadat bleek dat er voldoende amino was werd een aantal hoorns aangeschaft en werd enthousiast begonnen met het produceren van tonen. Helaas niet op een geweldig niveau maar de blazers hadden er schik aan.

Al gauw werd besloten om wekelijks, vanaf de eerste maandag in oktober, te oefenen in het Oonderschoer aan de Hoge Brink zodat er met het aanbreken van de Adventstijd ook in Enter weer het geluid van de midwinterhoorn kon worden gehoord. Onder leiding van een ervaren blazer werd geoefend in techniek, tonen en melodie, en dit had goed gevolg. Nadat de eerste keren buiten werd geblazen kregen de Enterse blazers goede reacties vanuit de Enterse bevolking en dat gaf goede moed om op de ingeslagen weg voort te gaan.

In het najaar van 2009 werden enkele nieuwe leden begroet en bestaat de groep uit  14 senioren en 5 juniorenblazers. Wij hopen dan ook, mede  door onze junioren, de traditie van het blazen vanaf de eerste adventszondag tot en met Driekoningen in Enter tot in lengte van jaren te kunnen voortzetten.

Afgelopen winter hebben wij bijvoorbeeld geblazen op koude winteravonden bij de Enterse Waarf. Helaas waren de temperaturen boven nul, maar ook over het water van de Lee klonk het prachtig. We hebben op diverse plaatsen geblazen, waaronder op de Christmas Winterfair bij het Rheins in Enter, op de kerstmarkt bij Roetgerink in Enter, bij de kerstviering van basisschool de Zevensprong in Apeldoorn en de basisscholen van Enter, de Weihnachtsmarkt in het Heywinkelhaus in Osnabrück, de Lichtjeswandeling van Staatsbosbeheer in Nijverdal, de Lichtjesavond op de Begraafplaats in Enter, Landalpark de Elsgraven in Enter en bij Kerst in de Vesting te Elburg, waar meer dan 40.000 bezoekers waren.

Hoogtepunt in het seizoen 2016-2017 was het feit dat onze juniorenblazers Nick ten Brinke, Luuk Kroeze en Job Lankamp, ondersteund door Faybyan Veneman uit Wierden, geëindigd zijn op een meer dan voortreffelijke vierde plaats tijdens het blazen om het Gouden Hoorntje bij het Hulsbeek in Oldenzaal. Aan deze wedstrijd namen 17 buurtschappen vanuit heel Twente deel.

Inmiddels zijn wij een echte vereniging geworden die draait onder de vleugels van de Oudheidskamer Enter.De stichting stelt nog steeds het Oonderschoer ter beschikking, waar wij ook dit jaar weer zullen oefenen op de maandagavonden van 1 oktober tot en met Driekoningen, 6 januari. Ook is onze vereniging inmiddels aangesloten bij de Stichting Midwinterhoornblazen Twente.

Het mag duidelijk zijn dat het midwinterhoornblazen niet alleen een mannenzaak is. Inmiddels is er één vrouwelijke blazer. Vrouwen en meisjes zijn van harte welkom om mee te blazen op dit eeuwenoude instrument.

Wij hopen op de eerste Adventszondag van 2018 weer het van alouds bekende en vertrouwde geluid van de midwinterhoorn in de omgeving van Enter te laten klinken.

Tot dan……..