Wie zijn wij?

In 2008 is een aantal Enternaren bij elkaar gekomen om eens te kijken of ook in Enter het eeuwenoude gebruik van het midwinterhoornblazen in ere kon worden hersteld.

Nadat bleek dat er voldoende amino was werd een aantal hoorns aangeschaft en werd enthousiast begonnen met het produceren van tonen. Helaas niet op een geweldig niveau maar de blazers hadden er schik aan.

Al gauw werd besloten om wekelijks, vanaf de eerste maandag in oktober, te oefenen in het Oonderschoer aan de Hoge Brink zodat er met het aanbreken van de Adventstijd ook in Enter weer het geluid van de midwinterhoorn kon worden gehoord. Onder leiding van een ervaren blazer werd geoefend in techniek, tonen en melodie, en dit had goed gevolg. Nadat de eerste keren buiten werd geblazen en ook de kwaliteit van blazen steeds beter werd kregen de Enterse blazers goede reacties vanuit de Enterse bevolking en dat gaf goede moed om op de ingeslagen weg voort te gaan.

Op dit moment bestaat onze buurtschap, zoals een plaatselijke groep midwinterhoornblazers wordt genoemd, uit 18 senioren, waaronder ook enkele dames, en 3 junioren. Wij hopen dan ook, mede  door onze junioren, de traditie van het blazen vanaf de eerste adventszondag tot en met Driekoningen in Enter tot in lengte van jaren te kunnen voortzetten.

De hoorns waarop we blazen worden niet meer elders gekocht maar door onze leden zelf gemaakt. Wij verzorgen elk najaar een cursus hoornbouwen zodat ook dit onderdeel van de traditie wordt doorgegeven aan een volgende generatie.

Afgelopen winter hebben wij bijvoorbeeld geblazen op koude winteravonden bij de Enterse Waarf. Helaas waren de temperaturen boven nul, maar ook over het onbevroren water van de Lee klonk het prachtig. Dit jaar konden we, uiteraard door het coronavirus, op veel minder plaatsen onze hoorns laten klinken. Behalve dat wij bliezen bij de Waarf in Enter hebben wij ook de “oale roop” laten klinken bij de vakantieverblijven het Mölke in Zuna en bij Landalpark de Elsgraven en Vakantiepark de Kleilutte in Enter. Helaas dit jaar geen Kerst- of Weihnachtsmarkten, geen Kerstvieringen bij kerken, geen Winter in de Vesting Elburg, niet bij basisscholen en ook niet bij Modeplein Roetgerink in Enter. Ook de jaarlijkse Lichtjesavond op de begraafplaats in Enter kon jammer genoeg niet doorgaan.

Omdat onze buurtschap dit jaar 12,5 jaar bestaat waren we van plan een midwinterhoornwandeling te organiseren. Ook dit plan moesten we uitstellen tot, hopelijk, de volgende Advent.

Inmiddels zijn wij een zelfstandige vereniging geworden die geregeld samenwerkt met de Stichting Enters Erfgoed en de Stichting Enterse Zomp. De stichting Enters Erfgoed stelde het Oonderschoer ter beschikking waar werd geoefend. Maar vanaf het seizoen 2020-2021 wordt, doordat het Oonderschoer niet meer beschikbaar voor ons was, op de maandagavonden van 1 oktober tot en met Driekoningen, 6 januari geoefend in het gebouw van de Stichting Enterse Zomp aan de Werfstraat in Enter. Onze buurtschap is aangesloten bij de Stichting Midwinterhoornblazen Twente.

Wij hopen op de eerste Adventszondag van 2021 weer het van alouds bekende en vertrouwde geluid van de midwinterhoorn in de omgeving van Enter te laten klinken.

Tot dan……..